Plot/Oslo: Hvordan jobber en kurator?
18.10.2016
Hvor Museet for samtidskunst
Tid 17.00-18.00
Koster påmelding via mail: plotoslo@gmail.com
Snart åpner Museet for samtidskunst utstilling med Sidsel Paaske. Plot/Oslo inviterer alle mellom 15 og 25 til å møte kuratorteamet! Få et eksklusivt innblikk i prosessen bak utstillingsproduksjonen og se utstillingen før alle andre.
Paaske var virkelig en sjangeroverskridende kunstner, og utstillingen «Like før» ser ut til å bli en eksplosjon av farger, former og medier. Paaske vekslet uhemmet mellom medier som akvarell, maleri, tekstil, emalje, musikk, tekst, bokillustrasjoner, skulptur og smykkekunst. Kvinnekamp og feminisme var viktige temaer i kunstnerskapet, noe utstillingen også tar opp.
PLOT/OSLO
Plot/Oslo er et samarbeid mellom Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst og Kunstnernes Hus. De tre institusjonene representerer et mangfold innen formidling av samtidskunst i Oslo, og vi inviterer dere til å bli nærmere kjent med samtidskunstfeltet.Plot/Oslo arrangerer aktiviteter som omvisninger i ulike utstillinger, workshops, treff med kunstnere og kuratorer.
SIDSEL PAASKE // LIKE FØR
21. oktober åpner en utstillingen Like før med den eksperimentelle kunstneren Sidsel Paaske på Museet for samtidskunst. Paaske var en interdisiplinær pionér og en sentral del av kunstmiljøet i Oslo fra 1965 til 1980. Likevel har hun siden sin død i 1980 vært ekskludert fra den offentlige kunstdiskursen.
Norske kunstmuseer graver for tiden i magasinene, og lager påfallende mange utstillinger hvis mål er å trekke frem «ukjente» kunstnere eller perioder. Museet for samtidskunst har i år allerede vist Stille Revolt, en utstilling om konseptkunst på 70- og 80-tallet. Ved Kunstnernes hus så vi tidligere i år utstillingen Aurdal / Mugaas. Kunstnernes hus presenterte målet med utstillingen slik: «Motivasjonen […] er å gjenintrodusere Aurdals banebrytende kunstnerskap i norsk kunsthistorie». I Bergen viste KODE i sommer utstillingen Maks informasjon per tidsenhet med verk av Rolf Aamot, og i Stavanger har kunstmuseet satt i gang et arbeid med å styrke Frida Hansens renommé. De siste årene har også Hannah Ryggen, Peder Balke og Nikolai Astrup – kunstnere som ikke har fått den oppmerksomheten de har fortjent – blitt relansert.
Kilde: Kunstforum http://kunstforum.as/2016/10/glemte-genier/
—
Til grunn for utstillingen ligger et omfattende forskningsprosjekt som kurator Stina Högkvist har arbeidet med de siste årene. Högkvist har systematisk gått gjennom materialet etter Paaske. En stor del av materialinnsamlingen bygger på at Paaskes sønn, Carl Størmer, bokstavelig talt har tømt kjelleren sin for dødsboet etter moren, og kjørt det til Museet for samtidskunst.
Det omfattende materialet inkluderer brev, plakater, dagbøker, fotoalbum, skulpturer, smykker, illustrasjoner, musikk, skisser, collage og malerier. Tidsspennet strekker seg fra tidlig barndom fram til hennes død.
Det todelte forskningsprojektet munner ut i en utstilling og en lengre katalogtekst. Katalogen inkluderer også tekster av Jorunn Veiteberg, Terje Mosnes og Jan Erik Vold.
Utstillingen presenterer verk av blant andre Claes Oldenburg og Henrik Olesen sammen med Sidsel Paaskes kunst.