Veggen

No recent Facebook posts to show

Omvisning i Britta Marakat-Labba. Sylkvasse sting og broderiworkshop på Nasjonalmuseet
22.5 2024

Hvor Nasjonalmuseet

Tid 17:15-20:00

Koster Gratis

Plot/Oslo inviterer til et spennende og sosialt kveldsarrangement med gratis mat, omvisning og workshop!

Onsdag 22. mai inviterer Plot/Oslo til omvisning i utstillingen Britta Marakat-Labba. Sylkvasse sting og en broderiworkshop på Nasjonalmuseet! Under arrangementet vil det bli servering av mat.

Du trenger ikke å vite noe om samtidskunst eller holde på med kunst selv for å være med, alt du trenger å være er nysgjerrig!

Dato: 22. mai

Tidspunkt: 17:15-20:00

Hvor: Nasjonalmuseet

Oppmøte: ved informasjonskranken

Påmelding: https://forms.office.com/e/v3jSQeJZ2j

(dette arrangementet er nå fullbooket, men man kan sette seg på venteliste via denne linken)

Om utstillingen:

Gjennom et halvt århundre har Britta Marakatt-Labba vært en av Sápmis mest sentrale kunstnere. Med et ønske om å synliggjøre samisk kultur og historie, arbeider hun hovedsakelig med broderi. Hun regnes som en inspirasjon for en ny generasjon av unge som kjemper for naturvern og samiske rettigheter.

I utstillingen kan du oppleve de første skissene og tegningene hennes, som aldri tidligere har vært vist, og ikoniske verk som Garjját/Kråkene (1981) og Girdi noaiddit/Flygende Sjamaner (1986). Sentralt i utstillingen står det monumentale hovedverketHistorjá, et 24 meter langt broderi der hun skildrer scener fra samisk historie, mytologi og hverdagsliv.

Marakatt-Labba har siden 1970-tallet markert seg som en helt spesiell stemme i den nordiske kunstverden. Med nål og tråder i ulike materialer og tykkelser bygger hun tålmodig opp sin bildeverden og gjenspeiler elementer fra samisk hverdag og historie. Hun formidler et univers av historier knyttet til sine egne erfaringer fra samisk liv og kultur, med et budskap om at vi må bevare naturressursene.

Til Nasjonalmuseets utstilling har hun laget et helt nytt verk med en sterk advarsel mot jakten på mineraler knyttet til gruvedriften i hjembyen Kiruna, og storsamfunnets industrialisering i naturen. Myter, drømmer og tro er også viktige temaer i bildene hennes, som gjerne er preget av en humoristisk undertone.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Connect with Facebook